Sunday, July 1, 2007

Maksud Singkatan "Akum"

Salah seorang kawan saya telah meng"forward"kan kan mesej ini ke dalam email saya. Jadi disini saya inginkan sampaikan kepada anda semua. Kesahihan samada ianya betul ataupun tidak akan saya kemukakan kepada Ustaz Zaharudin nanti InsyaAllah. Sila tinggalkan komen anda pada bahagian "comment dibawah" sekiranya anda mempunyai pandangan.

**************************************************************************

Maksud singkatan "A'kum"

Assalamu'alaikum
Untuk renungan bersama :

Janganlah Kita menggantikan perkataan "Assalamualaikum" dengan "A'kum" dalam sms atau apa sekalipu melalui tulisan. Jika perkataan Assalamualaikum itu panjang, maka hendaklah Kita ganti dengan perkataan "Salam" iaitu sama makna dengan Assalamualaikum.

Sesama lah kita memberitahu member-member yang selalu sangat guna shortform A'kum dalam sms ataupun email. Perkataan 'AKUM' adalah gelaran untuk orang-orang Yahudi untuk orang-orang bukan yahudi yang bermaksud 'BINATANG' dalam Bahasa Ibrani.

Ia singkatan daripada perkataan 'Avde Kokhavim U Mazzalot' yang bermaksud HAMBA-HAMBA BINATANG DAN ORANG-ORANG SESAT'. Mulai sekarang jika Ada orang hantar shortform "A'kum", Kita ingatkan dia guna "Salam" kerana salam ialah dari perkataan Assalamualaikum.
Semoga Ada manfaatnya.

JIKA ANDA TIDAK KEBERATAN , FORWARD LAH CERITA KEPADA TEMAN TEMAN MU, KERANA SESUNGGUHNYA ILMU YANG BERMANFAAT ITU , AKAN ABADI JIKA DIAMALKAN

**************************************************************************

1 comment:

  1. Terima Kasih kerana berkongsi maklumat. Semoga UZAR dapat memberikan ulasan lanjut beliau.

    ReplyDelete

Please give some comment to this post if you like it...!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Recent Post